Zoeken in site

Algemeen

Zijn alle Fernox Protectors geschikt voor gebruik met aluminium?

Ja, alle Fernox Protectors ('F'-serie en MB-1) zijn samengesteld voor gebruik met alle metalen, inclusief aluminium, roestvrij staal, gietijzer en materialen die standaard gebruikt worden in centraleverwarmingssystemen zoals kunststof pijpwerk. Voer de behandeling gewoon uit volgens de instructies.

Terug naar boven

Hoeveel Fernox moet ik gebruiken?

Eén fles, Superconcentrate cartridge of spuitbus is voldoende voor de behandeling van een systeem van 100 liter (tot 10 plaatradiatoren). De vuistregel voor een goede dosering is het product volledig te gebruiken. Er kan geen schade ontstaan door overdosering van het systeem, maar onderdosering kan verminderde bescherming tot gevolg hebben.

Terug naar boven

Waar kan ik Fernox-producten kopen?

Fernox is rechtstreeks verkrijgbaar bij alle goede winkels met loodgieterbenodigdheden, DHZ-winkels en bouwmarkten.

Terug naar boven

Kunt u onmiddellijk leveren?

Fernox is een producent van waterbehandelingsproducten en maakt als zodanig gebruik van de verkoopketen om zijn volledige serie producten te leveren en te distribueren.

Terug naar boven

Wat is het verschil tussen Fernox F1 en MB-1?

Beide producten zijn remmers die het centraleverwarmingssysteem beschermen tegen de schadelijke effecten van corrosie en kalkaanslag. Het is de persoonlijke voorkeur van de installateur welk product het meest geschikt is om te gebruiken.

Terug naar boven

Hoe bereken ik het systeemvolume van mijn systeem?

Gemiddeld genomen raadt Fernox aan de waterbehandelingsproducten te doseren met één deel op 100 liter systeemwater, wat neerkomt op 10 plaatradiatoren. Bereken het aantal radiatoren en doseer het juiste aantal producten, d.w.z. voor 20 plaatradiatoren hebt u twee flessen van 500 ml nodig, twee canisters Superconcentrate, twee Express-spuitbussen of twee flessen MB-1 van 4 liter.
Lees de instructies op elk product. Indien u twijfelt, kunt u onze technische hulplijn bellen: +44 (0) 870 8700362.

Terug naar boven

Uw nummer staat op mijn boiler, kunt u hem repareren?

Fernox is alleen een fabrikant van waterbehandelingsproducten. Indien u problemen met uw boiler hebt, dient u zich onmiddellijk te wenden tot de fabrikant van de boiler of tot uw onderhoudsleverancier.

Terug naar boven

Past Fernox Leak Sealer F4 bij Fernox Protector F1?

Alle Fernox-producten zijn zo samengesteld dat zij met elkaar gecombineerd kunnen worden. Zoals geldt voor alle chemicaliën, dient u voorzichtig te zijn als u het product gebruikt in combinatie met een ander preparaat/chemisch product.

Terug naar boven

Kan Fernox Leak Sealer F4 gebruikt worden bij kunststof pijpen?

Ja, Fernox Leak Sealer F4 werkt zowel bij metalen als bij kunststof pijpwerk.

Terug naar boven

Kan Fernox Leak Sealer F4 gebruikt worden bij condensatieboilers?

Ja, Fernox Leak Sealer F4 is veilig voor alle types condensatieboilers en kan hier prima bij gebruikt worden. Het product is een bewezen en veilige manier om kleine lekken en gaatjes in een centraleverwarmingssysteem te dichten.

Terug naar boven

Waarom heb ik een krachtspoeling nodig?

Krachtspoelen is de snelle en effectieve manier om slib en vuil te verwijderen uit nieuwe en bestaande systemen met als doel het herstellen of behouden van het energierendement van uw centraleverwarmingssysteem. De procedure/tijd voor het krachtspoelen varieert naar gelang het formaat en de conditie van het systeem. Het wordt aanbevolen te krachtspoelen alvorens een nieuwe boiler te installeren om de levensduur van het systeem te verlengen en de Sedbuk-notering voor energierendement van de boiler te behouden.

Terug naar boven

Kan ik een Fernox Boiler Buddy of een Fernox Total Filter TF1 gebruiken op een 28 mm pijp?

Beide filters bieden het systeem extra bescherming. De Boiler Buddy is een doorlopende magnetische filter die de woningeigenaar een 'raam in het systeem' biedt om de waterkwaliteit gemakkelijk te controleren tussen de jaarlijkse servicebeurten door. Hij is bestemd voor 22 mm pijpwerk.

De Fernox Total Filter TF1 is een opake, unieke hydrocycloon- en magnetische filter met dubbele werking, die geschikt is voor zowel 22 mm als 28 mm pijpwerk.

Terug naar boven

Moeten de Fernox Boiler Buddy en de Fernox Total Filter verticaal of horizontaal geïnstalleerd worden?

Beide Fernox-filters kunnen zowel verticaal als horizontaal gemonteerd worden en alle hulpstukken voor beide types montages worden met het product meegeleverd.

Terug naar boven

Moet de Fernox Quantomat verticaal of horizontaal geïnstalleerd worden?

De Fernox Quantomat kan op beide manieren geïnstalleerd worden: verticaal of horizontaal.

Terug naar boven

Kan LS-X gebruikt worden bij kunststof pijpwerk?

Fernox LS-X is een bewezen externe lekafdichter en pijpverbindingmengsel dat snel en effectief werkt op alle metalen en kunststof pijpwerk.

Terug naar boven

Kan ik LS-X gebruiken voor het afdichten van een gootsteenafvoer?

Ja, Fernox LS-X is ideaal voor deze toepassing.

Terug naar boven

Kan ik LS-X gebruiken rondom douchebakken?

Ja, Fernox LS-X is ideaal voor deze toepassing.

Terug naar boven

Is 99C Lead Free Solder, loodvrije soldeer, geschikt voor gebruik bij zonne-energiesystemen?

Ja, maar alleen indien de maximumtemperatuur niet uitkomt boven 227o C.

Terug naar boven

Kan ik Powerflow Flux gebruiken samen met Leaded Solder, soldeer met lood?

Ja, er zijn geen problemen wat betreft combineerbaarheid wanneer u deze Fernox-producten samen gebruikt.

Terug naar boven

Wat is het verschil tussen Cleaner F3 en Powerflushing Cleaner F5 (vroeger genaamd Heavy Duty Restorer)?

Cleaner F3 is samengesteld om te gebruiken bij nieuwe en bestaande systemen. Powerflushing Cleaner F5 is ontwikkeld om te gebruiken bij zwaar dichtgeslibde of vervuilde systemen en is ideaal voor krachtspoelen.

Terug naar boven

Is Powerflow Flux veilig voor gaspijpen?

Wij raden u aan Fernox Flux of Fluxite te gebruiken voor gaspijpen, beide producten zijn zuurvrij.

Terug naar boven

Zijn Fernox Protectors/Cleaners/Boiler Noise Silencers/Leak Sealers geschikt om te gebruiken bij kunststof pijpen (of Speedfit-fittingen)?

Ja, alle Fernox-producten zijn samengesteld om te kunnen worden gebruikt bij kunststof pijpwerk en zijn geschikt voor Speedfit-fittingen.

Terug naar boven

Kan ik Fernox Boiler Noise Silencer F2 of Fernox Leak Sealer F4 toevoegen aan mijn systeem als het eerder is behandeld met een remmer van een andere fabrikant?

Fernox Boiler Noise Silencer F2 is ontwikkeld om geen schadelijk of nadelig effect te hebben op een boiler of centraleverwarmingssysteem. Het is bewezen dat het de rammelende en knallende geluiden reduceert die door een boiler geproduceerd worden in systemen die niet goed behandeld zijn.

Wij adviseren u het systeem goed schoon te maken en te behandelen met Fernox-producten. In de tussentijd is het echter wel veilig om Fernox Boiler Noise Silencer F2 te gebruiken om het lawaaiprobleem te verminderen. Ditzelfde geldt voor het gebruiken van Fernox Leak Sealer F4.

Terug naar boven

Mijn combinatieboiler blijft druk verliezen, wat kan ik doen?

Fernox Leak Sealer F4 is samengesteld om kleine lekken en gaatjes in centraleverwarmingssystemen waardoor de systeemdruk daalt, te dichten.

Indien de problemen blijven optreden, hebt u het advies van een expert nodig. Wij raden u in dat geval aan contact op te nemen met uw installateur.

Terug naar boven

Mijn boiler maakt lawaai, waarmee kan ik hem reinigen?

Als het oudste deel van het systeem (pijpen/ radiatoren/boiler) minder dan 15 jaar oud is, kunt u het gehele systeem reinigen met Fernox DS-40 System Cleaner, een zure reiniger. Anders raden wij een beperkte circuitreiniging van de boiler/cilinder/één radiator aan met Fernox DS-40 System Cleaner, gevolgd door een grondige reiniging van het gehele systeem met Fernox Cleaner F3. Behandel het systeem ten slotte met een combinatie van Protector F1 en Boiler Noise Silencer F2.

Terug naar boven

Waar kan ik 'Fernox -kristallen' kopen?

Fernox Limescale Preventer is verkrijgbaar in kristalvorm. Het is de zak kristallen die in uw koudwatertank hangt om de vorming van kalkaanslag te voorkomen. Het product is verkrijgbaar bij alle betere winkels met loodgieterbenodigdheden en DHZ-winkels.

Terug naar boven

Hoe lang blijft Fernox Limescale Preventer werkzaam?

Gemiddeld blijft het product zes maanden werkzaam, afhankelijk van watergebruik en waterhardheid.

Terug naar boven

Als de kristallen nog niet zijn opgelost na zes maanden, moet ik ze dan toch vervangen?

Ja, de actieve ingrediënten zijn inmiddels uitgewerkt na deze periode. Voor volledige bescherming is het dus nodig de zak elke zes maanden te vervangen.

Terug naar boven

De instructies bij Fernox Limescale Preventer vermelden dat het product water behandelt met een hardheid tot 400 ppm, maar mijn leidingwater heeft slechts een hardheid van 200 ppm. Betekent dit dat het product langer werkzaam blijft?

Nee, ongeacht de hardheid van het water dient het product elke zes maanden vervangen te worden, omdat het na die periode is uitgewerkt.

Terug naar boven

Is Fernox Limescale Preventer veilig om te gebruiken voor het reinigen van mijn tanden of die van mijn kinderen?

Ja, het is een stof die veilig is voor voedingsmiddelen en goedgekeurd is voor drinkwater.

Terug naar boven

Als ik mijn centraleverwarmingssysteem leeg laat lopen, kan ik de inhoud dan in mijn septic tank laten lopen?

Ja, dat is geen enkel probleem.

Terug naar boven

Als ik mijn centraleverwarmingssysteem leeg laat lopen, kan ik de inhoud dan over mijn grasveld/tuin laten lopen?

Nee! Ook al zijn de Fernox Protectorproducten niet gevaarlijk, niet alle producten hebben deze status. Het is verboden afvalwater van een centraleverwarmingssysteem in het grondwater te laten lopen, omdat dit de waterwegen/rivieren/beken zou kunnen vervuilen. Het zou bovendien uw planten waarschijnlijk ook verschroeien. U dient het water dus altijd te laten weglopen naar een vuilwaterriool - net als het spoelwater van uw toilet.

Terug naar boven

Hoeveel Fernox Protector heb ik nodig voor een systeem met tien radiatoren?

Eén verpakking van elk type Fernox Protector behandelt een standaard 100 liter systeem met tien enkele plaatradiatoren. Als u dubbele plaatradiatoren hebt, dient u deze bij uw berekening van de juiste hoeveelheid remmer mee te tellen als twee radiatoren. Als de berekende dosis tussen de formaten van twee verpakkingen in zit, doseer dan volgens het hoogste getal.

Terug naar boven

Kan ik een overdosering Protector geven?

Nee! Overdosering is niet schadelijk. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er altijd voldoende behandelmiddel aanwezig is. Er is een dompeltestset en een testservice per post beschikbaar om de concentratie Protector te controleren. Raadpleeg het productinformatieblad van de Protector Test Kit.

Terug naar boven

Is het veilig om het water van mijn centrale verwarming via de afvoer te legen?

Ja, het is eigenlijk zelfs de enige juiste manier om uw centraleverwarmingssysteem leeg te laten lopen in het riool of een septic tank. Laat uw systeem nooit leeglopen in regenwatergoten, omdat deze rechtstreeks op rivieren lozen, zonder verdere behandeling. Giet water uit een centraleverwarmingssysteem nooit uit over de tuin of een grasveld.

Terug naar boven

Kunnen Fernox Leak Sealer lekafdichters gebruikt worden in combinatie met boilers?

Ja, alle interne Fernox Leak Sealers F4 kunnen veilig gebruikt worden bij combinatieboilers en andere boilertypes met weinig waterinhoud. Ze blokkeren de kleppen of ontluchtingsopeningen niet. Wij raden Fernox Express of Superconcentrate Leak Sealer F4 producten aan voor alle druksystemen, omdat deze gemakkelijk binnen enkele minuten kunnen worden toegevoegd via een radiator, zonder dat men water hoeft te laten weglopen.

Terug naar boven

Wat veroorzaakt de kloppende geluiden in boilers?

Boilergeluiden ontstaan doordat het water plaatselijk kookt. Dit gebeurt wanneer het binnenste oppervlak van de boiler te heet wordt vanwege ketelsteen of vastgebakken slibresten. Alle systemen ouder dan vijf jaar kunnen last hebben van geluiden. Vooral nieuwe boilers in oude systemen zijn hier gevoelig voor. Wij raden u aan de boiler en het systeem te reinigen met een product uit de serie Fernox Cleaners, of Fernox Express of Superconcentrate Boiler Noise Silencer F2 toe te voegen aan het systeem als tussentijdse oplossing.

Terug naar boven

Maakt u iets om lucht weg te krijgen?

Een opeenhoping van lucht in radiatoren kan worden gevormd door ofwel een fout in het systeem waardoor lucht in het systeem wordt gezogen, of door corrosie die geen lucht doet ontstaan, maar waterstofgas. Ingezogen lucht is een ontwerpfout die opgelost moet worden door de lay-out van het systeem te verbeteren. Dit probleem kan niet worden opgelost door een behandeling met producten. Problemen met waterstofgas kunnen gemakkelijk worden opgelost door reiniging met Fernox Express of Superconcentrate Cleaners F3 of F5 en door het toevoegen van een Express of Superconcentrate Protector F1 product.

Terug naar boven

Zijn de Fernox-formules geschikt voor kunststof pijpwerk en push-fit verbindingen?

Ja, alle Fernox-producten kunnen veilig gebruikt worden bij kunststof pijpwerk en push-fit verbindingen van de leidende leveranciers.

Terug naar boven

Bevat Fernox minerale olie?

Fernox Protectors en reinigingsmiddelen bevatten geen minerale olie.

Terug naar boven

Moeten Fernox Cleaners uit het systeem gespoeld worden?

U dient Cleaners minstens 48 uur of tot een week lang door het systeem te laten circuleren. Laat ze vervolgens weglopen en spoel het systeem door voordat u Fernox Protector toevoegt.

Terug naar boven

Hoe kan ik een kopie van een MSDS/vib-bestand/blad krijgen?

Ja. Fernox Flux is zelfreinigend, maar het is niet-zuur.

Terug naar boven

Hoe kan ik een kopie van een MSDS/vib-bestand/blad krijgen?

U kunt alle veiligheidsinformatiebladen voor elk Fernox-product downloaden van de Fernox-website. De informatie is beschikbaar in meer dan 30 talen. Als u aanvullende eisen hebt, stuur dan een e-mail naar admin@fernox.com

Terug naar boven

Stuur een vraag in